Reisverslag 19 september- 3 oktober 2010

 Zondag 19 september.

 We vertrekken we naar Armenie. Om 8.30 uur vertrekken we richting schiphol. Het vliegtuig vertrekt mooi op tijd om 13.30 uur. We landden om 20.30 uur op het vliegveld bij Yerevan. Toen richting Gyumri. Onderweg stoppen we nog even bij een winkel van vrienden van Avetik om daar wat te eten en daar maken ze nog lekker barbeque vlees voor ons klaar. Een uur later arriveren we bij het hotel in Gyumri.

Maandag 20 september.

Na een kop thee in het hotel gaan we ontbijten in een restaurant in Gyumri. Er moet geld gewisseld worden daarna gaan we kinderen bezoeken die wij steunen via famtofam. We hebben er prachtig mooi weer bij. We zien geen verbeteringen in hun woonomstandigheden wel zijn ze ontzettend blij met ons bezoek en de steun die ze van ons ontvangen. We gaan naar een restaurant om te eten. Het valt ons op de restaurants in Gyumri veel beter en netter zijn dan de vorige keren dat wij er waren. Er is ook wat meer toerisme. Dat is toch een begin van vooruitgang!

Dinsdag 21 september.

 Deze keer wel een ontbijt in het hotel. We zijn naar Mariam geweest en s middags nog naar wat kinderen.

We hebben veel brillen gekregen van de opticien eyewish in Buitenpost voor de ouderen in Armenie dus we gaan hier in Gyumri naar de opticien om te vragen hoe we dit gaan aanpakken.
We spreken af dat de ouderen naar de polikliniek gaan om een oogtest te doen.
Avetik gaat dit regelen.

 s’ Avonds gegeten in een visrestaurant wat toch niet helemaal goed is gevallen want de volgende ochtend hadden een paar van ons darmklachten.

 Woensdag 22 september.

Na het ontbijt gaan we weer naar het kantoor om het programma van de dag te bespreken. We gaan naar een kinderdagverblijf omdat we daar iets regelen moeten voor een gezin. Op dat kinderdag verblijf zit een jongetje dat doofstom is. Volgend jaar september moet hij eigenlijk naar een speciale school school in in Yerevan. De school wordt dan voor hem betaald maar zijn ouders moeten dan ook in Yerevan gaan wonen en daar hebben ze helaas geen geld voor. Ze hebben dan een tekort van 100 euro per maand. Hier zoeken we dus een sponsor voor. Dus als u kunt helpen dan graag!

jongetje wat niet kan praten en horen.

We gaan ook nog naar een kindertehuis/school. Ziet er allemaal heel vriendelijk uit. Daar zit ook een jongen van 18 jaar hij mag eigenlijk niet langer daar wonen maar aangezien hij gehandicapt is en nergens anders terecht kan mag hij daar nog blijven. Hij heeft een apart gezicht en is geopereerd aan zijn ene been en heeft allemaal pennen erin. Zijn ene been is langer dan het andere dus een been wordt nu opgerekt. De volgende dag moet hij weer naar ziekenhuis dan worden deze attributen er weer uit gehaald. Hij heeft helaas geen geld voor nieuwe kleren. De school kan dat ook niet betalen. Nou is er een jongen van onze kerk die geld ingezameld heeft met een flessenaktie. Dit geld mochten we in Armenie gaan gebruiken voor kinderen die het nodig hadden. Hij heeft 200 euro kunnen inzamelen hiervoor!! Dus deze jongen kon het goed gebruiken en heeft 100 euro gekregen.

 jongen met beperkingatributen

Daarna naar een familie die in Gyumri op tv geweest omdat ze in grote nood verkeren en dringend hulp nodig hebben. Dus gaan wij daarheen en komen daar bij een container terecht ver uit de buurt midden op de ruimte. Weinig beschutting dus. Ziet er echt vreselijk uit! De grootmoeder woont daar met twee kleinkinderen. Helaas is de vader van de kinderen overleden. De moeder is er vandoor met nieuwe man naar Rusland. Grootmoeder moet het maar zien te redden met de kinderen. Hier zijn gewoon geen woorden voor wat er dan door je heen gaat. De grootmoeder gaan we nu steunen door onze stichting help de ouderen in Armenie en de kinderen krijgen nu steun via famtofam. We geven ook gelijk geld voor de kinderen dat afkomstig is van de flessenaktie. Zo kunnen ze weer wat eten kopen en misschien nog wat benodigdheden voor school.

grootmoeder met kleinkinderen

We gaan ook nog naar het gezin waar vorig jaar brand is geweest. Zij hebben toen een andere container gekregen met verdere benodigdheden van geld dat bijeen is gebracht door de christengemeente Buitenpost. Avetik heeft er toen voor gezorgd dat het gezin de container en benodigde spullen kregen. Helaas is toen de moeder overleden. De kinderen wonen nu alleen in de container. Maar hun tante woont er naast en denkt om de kinderen. Ze zijn erg blij met ons bezoek. Ze zijn ook erg blij dat ze hier nu kunnen wonen. De oudste jongen is nog druk met leren maar daarna wil hij de container op gaan knappen. Zij kunnen ook wel hulp gebruiken.

kinderen van de container brand kinderen van de brand

Donderdag 23 september.

Deze dag gaan we de ouderen bezoeken die in ons project zitten. We komen bij een flat daar woont een vrouw op de bovenste verdieping. Het lopen gaat moeizaam met een stok. Er is hier natuurlijk ook geen lift. De gangen zijn donker. Gelukkig heeft zij nog een buurvrouw die voor haar de boodschappen haalt. In deze flat woont nog een oudere vrouw die gesteund wordt door onze stichting. Als wij bij haar komen begint ze erg te huilen. Zij kan niet lopen en is erg emotioneel. We gaan hierna nog wat ouderen bezoeken en we hebben voor ieder een pyjama en sokken meegebracht. Ze zijn allemaal heel erg blij met ons bezoek en de hulp die ze krijgen.

emotioneel

 Vrijdag 24 september.

Vandaag weer verder met ouderen bezoeken. We komen bij een vrouw weer hoog in een flat!! Zij was een paar maand geleden gevallen en had daarbij de voet gebroken en haar schouder. Het lopen gaat nog erg moeizaam want haar voet staat scheef. Zij strompelt zo om de dag naar beneden om brood te halen. De buren hebben voor haar geen tijd om de boodschappen te doen! De kachel is kapot! Avetik zal er voor zorgen dat deze gemaakt wordt. Wij gaan ook boodschappen voor haar doen . Daarna nog een vrouw bezocht. Zij heeft diabetes. Ze woont in een container en de vloer ziet er erg slecht uit. Alles ziet er slecht uit.

Zaterdag 25 september.

We gaan vandaag even relaxen. We gaan picknicken. We kopen vlees en verdere benodigdheden. We kopen ook een voedselpakket voor de vrouw die haar voet gebroken had en hoog in de flat woont. We kopen voor haar veel houdbare producten zodat ze even vooruit kan. We hebben toen eerst deze boodschappen naar de vrouw gebracht waar ze erg blij mee was! Toen zijn we gaan picknicken bij Marmashen een prachtige plek in de buurt van Gyumri bij een kerk. Het weer was prachtig en we zijn heerlijk uitgerust.

Zondag 25 september.

 Zijn we nog even naar Mariam geweest. Waar we gastgezin voor zijn geweest in 2002. Daarna wandelen we dor Gyumri en komen Harutyun ( hij was toen samen met Mariam bij ons in huis) tegen met zijn kameraad. We zijn gezellig samen even een kop koffie gaan drinken op een terrasje.

Maandag 26 september.

 ‘s Ochtends zijn we naar een school geweest in dorp verderop. Hier hebben geld gegeven voor boekjes voor de kinderen. Dit geld was nog van de flessenaktie. Daarna gaan we weer ouderen bezoeken. Het is allemaal erg triest wat we zien. Ook komen we bij een oude man hij ligt op bed. Hij woont in een container en alles is vies en het stinkt daar vreselijk. Zjn kleren zijn vies. Hij is ziek. Er wordt geregeld dat er hier schoongemaakt gaat worden.

zieke manvies

 Dinsdag 27 september.

We gaan vanaf deze dag naar de andere kinderen waar we gastgezin voor zijn geweest en we gaan wat op de toeristische toer. Het weer is prachtig dus we gaan er nog even van genieten.

Zondag 3 oktober.

Weer naar Nederland. Naar huis!

 

We waren een week thuis toen kregen we bericht van Avetik dat de jongen de pennen uit zijn been had gekregen en dat hij nieuwe kleren heeft gekocht van het geld dat hij had gekregen.

 jongenjongen